Kdo má rád jedlé dárky? Já, ano. Ještě raději je vymýšlím a tvořím. Jedlým dárkem se spíš trefíte do vkusu obdarovaného než třeba špatně vybranou kosmetikou nebo oblečením. Když je nejhůře, zachrání nás květina. Ale dávat kytku mužům mi vždy přišlo zvláštní …
Můj první návod na jedlý dárek jsou „Třešně v rumu“. Letošní úroda byla hojná. Marmeládu mám ještě z loňska, kompoty u nás nikdo nejí a bublaninu každý třetí den by asi nikdo už nechtěl. Ještě, že mám kamarádku, která mi tento nápad poradila.
Suroviny:
Postup:
Otrhané třešně zbavíme stopek a umyjeme. Naskládáme do umytých a suchých sklenic. Já jsem použila skleničky od paštik Hamé. Výška skleničky je 7cm a průměr sklenice je také 7cm.
Zasypeme 1 vrchovatou lžičkou cukru (kdo chce může dát víc). Zalijeme rumem. Výběr druhu rumu nechám zcela na vás, ale je ho potřeba hodně.
Pečlivě uzavřeme víčkem. Musíme se skleničkou několikrát zahrkat, aby se cukr v rumu hezky rozpustil.
Balení dárku – materiál:
Balení dárku – postup:
Když máme třešně naložené v rumu, je čas, udělat si hezké etiketky.
Podle obrázku 2. si můžeme namalovat třešínku krok za krokem.
Z bílé čtvrtky jsem si vystříhala etiketky velké 3 x 5,5cm obrázek 3.
Hotové etiketky přilepíme tuhým lepidlem na sklenice obrázek 4.
Nakonec doplníme jutovým provázkem.
POZNÁMKA:
Do rumu jsem si naložila černý rybíz a angrešt. Použila jsem kokosový cukr pro jeho lehce karamelovou chuť a jsem zvědavá, jak bude naložené ovoce v kombinaci s rumem chutnat. Kdo se nebojí, tak hurá do experimentování.
Naložené ovoce potom můžeme použít na zdobení zákusků nebo přidat do buchet. Kdo rád dělá domácí čokoládové pralinky, tak třešně nebo višně jsou ideální náplň.
Sklenice na zavařování zakoupíme v jakémkoliv obchodě s domácími potřebami nebo na e-shopech s podobným zbožím:
Přeji hezké tvoření