Ateliér – Andrea

jidlo

„Sensory play“ jídlo do dětské kuchyňky – inspirace

Proč jsem si vybrala návod na jídlo do dětské kuchyňky a sensory play? Při vkládání postu na Instagram na mě vykoukla nabídka na kinetický písek v tématické dóze Zima od firmy @mamy_v_rejži. Neodolala jsem a koukla na webové stránky. To jsem neměla děla, protože jsem se zamilovala do jejich slizů, modelíny, kinetického písku … a nebyla jsem sama.

Dokáží spolehlivě zabavit malé dítě, puberťáky i dospěláky. Smyslohraní by se dalo použít i jako art terapie, protože moje bolavé klouby na rukou milují, když se mohou ponořit do rýže nebo kinetického písku.

PS: náš nejoblíbenější smysl box je „Kavárna“, kterou jsme si doplnily o další pralinky, sušenky, čokoládky a sušenky z moduritu.

jidlo

Než se pustíme do vyrábění nápojů a drobných zákusků pro sensory hraní, bylo by dobré vysvětlit, co je vlastně „Sensory play“. Nejsem odborník, a proto si dovolím vložit text ze stránek www.smysloves.cz

Smyslohraní, neboli senzorické hraní, neboli smyslové hraní, je jedním z klíčových stavebních kamenů v raném vývoji dětí. Představte si to jako kouzelný klíč, který otevírá dveře do světa poznání, porozumění a spojení. Každý z nás prožívá svět prostřednictvím smyslů – zraku, sluchu, čichu, chuti a hmatu, a právě senzorické hraní umožňuje dětem tyto smysly rozvíjet a zdokonalovat.

Představme si malé dítě, které se poprvé setká s krabící plnou různobarevné rýže. Na první pohled se mu zdá, že jde jen o hromadu barevných zrníček. Ale jakmile ponoří své malé ruce dovnitř, objeví něco úplně nového. Zrníčka mezi prsty mu přináší nové pocity, zvuk sypání rýže ho uklidňuje a barvy ho zvou k objevování. Nejen že se baví, ale také se učí. Učí se rozpoznávat barvy, rozvíjet jemnou motoriku a učí se trpělivosti a soustředění.

Senzorické hraní je důležité, protože stimuluje mozek dítěti tím, že mu nabízí nové zážitky a výzvy. Představte si mozek jako houbu, která je neustále hladová po nových informacích. Senzorické aktivity jsou tím nejlepším pokrmem, kterým můžete tuto hladovou houbu nakrmit. Proč? Protože když děti prozkoumávají svět pomocí svých smyslů, aktivují a posilují různé části mozku. To vede k lepší schopnosti učení, paměti a řešení problémů.

Například, hra s těstem nebo modelínou není jen zábava. Když děti hnětou, válejí a tvarují, pracují na své jemné motorice a koordinaci ruka-oko. Toto je neocenitelné pro budoucí dovednosti jako je psaní, stříhání nebo oblékání.

Dalším příkladem je hra s vodou. Kromě toho, že je nesmírně zábavná, pomáhá dětem pochopit koncepty jako je plavení a potápění, přetékání a měření. A co víc, voda má uklidňující účinky, což může pomoci dětem, které se cítí přepracované nebo frustrované.

A nemůžeme zapomenout na senzorické boxy – malé krabice plné různých materiálů, které dětem umožňují prozkoumat různé textury, tvary a barvy. Tyto boxy mohou obsahovat cokoli od barevné rýže, přes knoflíky, až po peří. Každý objekt v boxu vyvolává zvědavost a podněcuje fantazii, zatímco děti prozkoumávají, třídí a tvoří.

Zkrátka, senzorické hraní je důležité, protože nabízí bohaté a různorodé zážitky, které podporují celkový vývoj dítěte. Pomáhá rozvíjet smyslové vnímání, motorické dovednosti, kognitivní schopnosti, jazykové dovednosti a sociálně-emoční dovednosti. A co je nejlepší, senzorické hraní je přirozené a zábavné. Děti se učí nejvíce, když si hrají, a senzorické hraní je jednou z nejúčinnějších cest k učení, protože zahrnuje aktivní účast, objevování a experimentování. V senzorickém hraní není místo pro nudu, každý den je nové dobrodružství plné objevů.

logo motyl
jidlo

Nápoje do dětské kuchyňky

Materiál:

  • kuchyňky
  • 3x sáček rýže
  • 3x sáček cizrny
  • 1x sáček zrnkové kávy
  • plastové kostky ledu
  • plastové plátky citrónu
  • plastové kelímky, lžičky a brčka
  • 1x balení vaty
  • zipovací sáčky z Lidlu
  • akrylové barvy
  • plech s pečícím papírem

Postup:

Vezmeme si zipovací sáček, do kterého dáme akrylovou barvu a rýži. Sáček pečlivě uzavřeme. Začneme opatrně mnout a promíchávat. Rýže krásně absorbuje všechnu barvu. Pokud nebude obarvená celá rýže, stačí přidat barvu. Obarvenou rýži vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme důkladně uschnout. Občas rýži promícháme.

Cizrnu obarvíme stejným způsobem. Akorát od rýže cizrna barvu neabsorbuje. Dost barvy zůstane v sáčku. Vysypanou cizrnu je nutné špejlí oddělit od sebe.

Kousky citrónu a kostky ledu se dají koupit občas v potřebách pro aranžéry nebo jako drobné dekorace v papírnictví, obchodech s materiálem pro hobby tvoření.

Z čeho udělat nádhernou nadýchanou šlehačku do kávy???? Stačí použít obyčejnou vatu.

logo motyl
jidlo

Sladkosti a drobné pečivo z moduritu

Nedalo mi to a po dlouhé době jsem opět vytáhla klasický modurit. Na sladkosti jsem použila bílý a hnědý. U bílého moduritu si musíme dávat pozor při pečení. Když dáme teplotu vyšší než je napsáno na krabičce, začne modurit hnědnout. Díky tomu bude mít pečivou nazlátlou barvy a bude působit víc realisticky. Na rozdíl od polymerových hmot, se modurit nejlíp zpracovává, když se namočí do teplé vody. Potom je vláčný a mnohem líp se propracuje do vláčné, dobře natahující se hmoty, konzistencí modelíny.

logo motyl

Drobné pečivo (rohlíky, housky …) z vizovického těsta

Tradice vizovického pečiva je stará více než 150 let. Původně se peklo ze zbytků mouky jako dárky pro děti na hraní. Děti dostávaly upečené figurky hlavně na vánoční nebo velikonoční svátky. Postupem času se z vizovického pečiva staly tradiční vánoční ozdoby.

Suroviny:

  • 500g hladká mouky
  • 200 ml teplé vody
  • 1 bílek na potření

Postup:

  • V míse smíchejte mouku s teplou vodou a dobře vařečkou promíchejte, postupně přijde na řadu ruční hnětení. Až bude hmota kompaktní, dejte ji na vál a zpracujte hladké těsto. Dejte si opravdu záležet. Když jsem ho dělala poprvé, nemyslela jsem si, že ho budu zadělávat hodinu, ale je to tak. Je opravdu nutné mu věnovat péči a čas.

  • Těsto zabalte do sáčku nebo fólie a nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v lednici.

  • Poté už to chce jen trpělivost a fantazii. Vždy z těsta odřízněte jen malý kousek, ten zpracujte a zbytek zabalte, aby těsto neoschlo. Na tvarování používejte nůžky, váleček, nožík, rádélko  vše, co máte po ruce. Na zdobení se hodí hořčičné semínko, celé nové koření.

  • Pokud těsto potřebujete slepit, stačí ho lehce namočit vodou. Připravte si vodu vždy do misky ke zdobicím potřebám.

  • Hotové figurky nechte 2 hodiny odležet, aby trochu proschly. Poté je potřete bílkem a dejte péct do trouby předehřáté na 120 °C. Pečte asi 4 hodiny, až figurky krásně zezlátnou a ztvrdnou.

 

 

Přeji hezké tvoření a především zábavu

podpis

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *